Interview Frank Van Laecke

Op dinsdag 25 september nodigde Studio 100 de pers uit voor een exclusieve preview van de Spektakel-Musical ‘40-45’. Studio100fan.eu was ook van de partij en na de preview kregen we de kans om regisseur Frank Van Laecke te interviewen.

Na het succes van de musicals ‘Daens’ en ‘14-18’ is Frank Van Laecke opnieuw van de partij om deze Spektakel-Musical rond de Tweede Wereldoorlog te regisseren. Na afloop van de exclusieve preview, kreeg onze reporter de kans om hem enkele vraagjes te stellen.

Dag Frank. Dit is ondertussen de derde grote musical die u maakt voor Studio 100. Hoe verloopt de samenwerking?

De samenwerking verloopt zoals ik ze altijd heb ervaren: Studio 100 doet een aantal grote beloftes naar de mensen toe en lost die altijd in. Met andere woorden: alle middelen zijn weer ter beschikking gesteld om alles wat we ooit belooft hebben waar te maken.

We hebben inderdaad acht rijdende tribunes, we hebben acht schermen die rijden en het wordt een onwaarschijnlijk spektakel.

De vorige productie, ’14—18’, was een ongezien succes. Is er ondertussen interesse geweest vanuit het buitenland?

Absoluut. Er zijn héél wat mensen uit het buitenland komen kijken en onze inzet wordt daar ook enorm geapprecieerd.

Bij deze musical hebben we nu ook de mogelijkheid om meerdere talen aan te bieden op hetzelfde ogenblik. Dus mensen kunnen naar een andere taal overschakelen als ze dat op voorhand aanvragen, dus wij houden rekening met een internationaal publiek.

Wat was het grootste struikelblok bij het maken van deze musical?

Het was technisch gezien een moeilijke musical om te realiseren om de heel eenvoudige reden dat dit concept uniek is. Dit kun je nergens in de wereld kopen. Alles is speciaal voor deze productie gemaakt.

Met deze musical heeft u voor Studio 100 een trilogie gemaakt rond enkele belangrijke gebeurtenissen in de Belgische geschiedenis. Heeft u al plannen of een idee voor een eventuele vierde luik?

Om zéér eerlijk te zijn ben ik daar nog niet aan toe. We moeten eerst deze musical afwerken. We hebben nog een lange weg te gaan met lange dagen dus laat ons eerst dit rustig afwerken. Nadien zullen we zeker de tijd nemen om alles te evalueren maar dat er nog iets gaat komen… Dat denk ik wel.

Voor ‘Daens’ en ‘14-18’ werkte u voor de muziek samen met Dirk Brossé. De muziek voor deze musical is echter gecomponeerd door Steve Willaert en Will Tura. Hoe verliep de samenwerking met deze nieuwe componisten?

Steve werkte reeds mee aan de vorige producties, waar hij de arrangementen verzorgde, dus hij wist al welke richting we uit wilden met deze musical. De samenwerking met Will was gewoon fantastisch. Elke componist waarmee ik heb samengewerkt aan de verschillende producties heeft het verhaal op een zéér efficiënte en emotionele manier gediend.

Bedankt voor uw tijd.

Graag gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *